Dávate chlieb do chladničky? Nerobte to, je to obrovská chyba!

Keď chlieb stvrdne, nemá tak príjemnú štruktúru ako čerstvý krajec. Preto ho niektorí ľudia uchovávajú v chladničke v plastových alebo papierových vreckách, aby si dlhšie zachovali jeho čerstvosť a nadýchanosť.

CHYBA!

Odborníci jasne hovoria, že s týmto zlozvykom treba prestať, pretože je zdraviu škodlivý. Ako teda chlieb môžeme zachovať bez toho, aby sme stratili jeho vlastnosti, pre ktoré ho tak milujeme?

Chlieb je bezpochyby jednou zo základných potravín, ktorú nájdeme takmer denne na našom stole. Výhodou jeho univerzálnosti je, že sa dá použiť na tisíc a jeden spôsob: môžeme ho jesť len tak s maslom, nátierkami, ako prílohu k hutným polievkam, dajú sa z neho urobiť hrianky, pripravíme z neho krutóny do šalátov atď. Bohužiaľ, keď sa nám doma hromadia kúsky chleba, nakoniec stvrdnú a nám nezostáva nič iné, len ich vyhodiť.

Niektoré druhy chleba sa pokazia v priebehu niekoľkých hodín po zakúpení. Niektorí ľudia sa mylne domnievajú, že uloženie do chladničky, kde si potraviny podliehajúce rýchlej skaze obvykle uchovávajú svoju čerstvosť, tento proces spomalí. Odborníci sa však jednomyseľne zhodujú, že tento zvyk nielenže neudržuje chlieb čerstvý, ale je dokonca zdraviu nebezpečný.

Keď je chlieb v chlade, molekuly škrobu pri nízkych teplotách rýchlo rekryštalizujú, čo urýchľuje vysychanie alebo plesnivenie chleba. Aby zostal čo najlepšie a najčerstvejšie, odporúča sa skladovať ho pri izbovej teplote, nie v chladničke. Najlepšie je tiež skladovať ho v chlebníku alebo v papierovom obale, ktorý chlieb čo najlepšie zakryje, aby sa dovnútra nedostal vzduch.

Chlieb môžete tiež uložiť na utierku alebo plátno, ktoré slúžia na rovnaký účel ako papierové vrecko.

To je dobrá alternatíva, ktorú môžete mať na pamäti, keď nemáte k dispozícii žiadnu inú možnosť. Chlieb jednoducho zabaľte a uložte na vhodnom mieste. Ideálnymi materiálmi sú bavlna alebo ľan, ktoré sa vždy perú s neutrálnym pracím prostriedkom, ktorý nezanecháva príliš silný alebo prenikavý zápach, pretože vôňa môže preniknúť do chleba. Táto rada platí aj pre látkovú tašku.

Okrem chleba existuje aj množstvo ďalších potravín, ktoré by sa nemali uchovávať v chladničke. Ich čerstvosť je možné udržať pri izbovej teplote, takže ich nie je potrebné dávať do chladničky. Zemiaky a cibuľa sú dva dokonalé príklady: aby ste si mohli dlhšie užívať výživové hodnoty tejto zeleniny, je vhodnejšie skladovať ju na čerstvom vzduchu v kuchyni alebo v špajze.

Ani med by sa nikdy nemal dávať do chladničky a to ani v prípade, že bol pohár otvorený. Veľmi dobre sa uchováva pri izbovej teplote po dlhú dobu a je možné ho konzumovať bez ohľadu na dátum. Pôsobením nízkych teplôt však med kryštalizuje. Napriek tomu ho možno konzumovať s pomocou malého triku, ktorý mu navráti pôvodný vzhľad. Jednoducho ho vložte do hrnca s vodou a zahrievajte na miernom ohni, kým sa nerozpustí. Odstráňte penu a med bude opäť lahodný.

Mohlo by sa Vám páčiť:

Ak sa Vám článok páčil, neváhajte ho zdieľať so svojimi priateľmi na Facebooku! Šírte svetom krásne a pozitívne správy!